Užitočné informácie

Tučniaky sa topia vo Vladivostoku

Kurčatá vzácneho plemena tučniakov sa podrobia povinnej 30-dňovej karanténe vo vedeckej adaptačnej budove akvária Primorsky.

Do Vladivostoku pricestovalo šesť kurčiat humboldtovských tučniakov vo veku 9 až 16 mesiacov.

Pintsy kúpila v Českej škôlke Nature Resource Network sr.r .., ktorá dodáva zvieratá do najväčších zoologických záhrad na svete. Teraz sú kurčatá vo vedeckej adaptačnej budove Primorského akvária predmetom povinnej 30-dňovej karantény. Pomenujú sa podľa nemeckého vedca Alexandra Humboldta.

Výška pre dospelých - do 70 cm, hmotnosť - do 5 kg. Hrany špendlíkov, ktoré dorazili do hlavného mesta, sú veľmi zriedkavé a sú na pokraji vyhynutia. V zajatí môžu tieto vtáky žiť až 30 rokov.

Do Vladivostoku pricestovali vtáky z Prahy

V akváriu Primorsky sa usadilo šesť kurčiat Humboldtových vo veku od 9 do 16 mesiacov. Vtáky pochádzajú z chovateľskej stanice Nature Resource Network s.r.o. (Praha, Česká republika), uvádza PRIMPRESS.

Penguins Humboldt je osobitne chránený druh uvedený v zozname I CITES. Ich pohyb sa pozorne sleduje, aj keď sú vtáky, ako je to v tomto prípade, chované v zajatí.

Po odlete do Vladivostoku boli tučniaci najprv vyšetrení veterinárnymi lekármi. Podľa ich názoru mnoho hodín cestovania neovplyvnilo zdravotný stav zvierat.

V súčasnosti sa tučniaky podrobujú povinnej tridsaťdňovej karanténe v budove vedeckej adaptácie akvária Primorsky. Sú pod nepretržitým dohľadom starých známych - ornitológov.

Odborníci tvrdia, že deti už rozlišujú „podľa tváre“. Podľa nich sú vtáky zdravé, cesta a poruchy s ňou spojené sú dobre tolerované, o čom svedčí vysoká výživa a fyzická aktivita. Kurčatá sú už zvyknuté na svojich „adoptívnych rodičov“ - nechajú sa hladiť a dobrovoľne sa dostanú do kontaktu.

Penguin - popis, popis, štruktúra.

Všetci tučniaci dokážu dokonale plávať a potápať sa, ale absolútne nemôžu lietať. Na zemi vyzerá vták dosť neohrabane kvôli štrukturálnym vlastnostiam tela a končatín. Tučniak má zjednodušený tvar tela so silne vyvinutým svalstvom hrudného kýlu, ktorý často predstavuje štvrtinu celkovej hmotnosti. Telo tučniaka je dosť kypré, zo strán mierne stlačené a pokryté perím. Hlava, ktorá nie je príliš veľká, je na mobilnom, flexibilnom a pomerne krátkom krku. Zobák tučniaka je silný a veľmi ostrý.

Krídla tučniaka sa v dôsledku vývoja a životného štýlu zmenili na elastické plutvy: pri plávaní pod vodou rotujú v ramennom kĺbe podľa zásady skrutky. Nohy sú krátke a silné, každý so 4 prstami, spojené pomocou plávajúcich membrán. Na rozdiel od iných vtákov sú nohy tučniaka výrazne zatiahnuté, čo vtáka núti udržiavať jeho telo vo zvislej polohe, keď je na zemi.

Za účelom udržania rovnováhy pomáha tučniak krátky chvost pozostávajúci zo 16 - 20 tvrdého peria. V prípade potreby sa vták na ňom jednoducho opiera, akoby na stojane.

Foto: John Kendrick

Kostra tučniaka sa skladá z dutých tubulárnych kostí, ktoré sú zvyčajné pre ostatné vtáky: tučniakové kosti štruktúrnejšie pripomínajú kosti morských cicavcov. Pre optimálnu tepelnú izoláciu má tučniak pôsobivú maržu tuku vo vrstve 2 až 3 centimetre.

Penguin perie je husté a husté: individuálne malé a krátke perie pokrýva trup vtáka ako dlaždica, chráni ho pred navlhčením v studenej vode. Farba peria všetkých druhov je takmer rovnaká - tmavá (zvyčajne čierna) chrbta a biele brucho.

Raz za rok sa tučniak topí: nové perie rastie pri rôznych rýchlostiach, vytlačí staré perie, takže vták v období topenia má často nepravidelný nepravidelný vzhľad. Počas pustiny sú tučniaky iba na súši, snažia sa schovávať pred nárazmi vetra a vôbec nejedia.

Prúdenie tučniaka. Foto Paul North

Veľkosť tučniakov sa líši v závislosti od druhu: napríklad tučniak cisársky dosahuje dĺžku 117 - 130 cm a váži od 35 do 40 kg, zatiaľ čo malý tučniak má dĺžku tela iba 30 - 40 cm, zatiaľ čo hmotnosť tučniaka je 1 kg.

Pri hľadaní potravy sú tučniaky schopní stráviť dosť dlho pod vodou, vrhajúc sa do svojej hrúbky o 3 metre a prekonávajúce vzdialenosti 25 až 27 km. Rýchlosť tučniaka vo vode môže dosiahnuť 7-10 km za hodinu. Niektoré druhy sa potápajú do hĺbky 120 - 130 metrov. V čase, keď sa tučniaci nezaujímajú o párenie a starostlivosť o potomkov, sú dosť ďaleko od pobrežia a plávajú k moru do vzdialenosti 1000 km.

Na súši, ak je potrebné sa pohybovať rýchlo, tučniak ľahne na brucho a tlačí svojimi končatinami rýchlo sa posúva po ľade alebo snehu. S týmto spôsobom pohybu sa tučniaky vyvíjajú rýchlosťou od 3 do 6 km / h.

Životnosť tučniaka v prírode je 15 - 25 rokov alebo viac. V zajatí, s ideálnym chovom hydiny, sa toto číslo niekedy zvyšuje na 30 rokov.

Nepriatelia tučniakov v prírode.

Bohužiaľ, tučniak má nepriateľov vo svojom prirodzenom prostredí. Racky s potešením klovia vajíčka tučniakov a bezmocné kurčatá - chutná korisť pre skua. Tuleňov, kosatiek, leopardov a morských levov lovia tučniaky v mori. Nebudú odmietať diverzifikovať svoje menu bacuľatým tučniakom a žralokmi.

Čo jesť tučniaky?

Tučniaky jedia ryby, kôrovce, planktón a malé hlavonožce. Vták jesť krill, sardely, sardinky, antarktické striebristky, malé chobotnice a chobotnice s potešením. Počas jedného lovu môže tučniak vyrobiť 190 až 800 - 900 ponorov: záleží to na type tučniaka, klimatických podmienkach a potrebe kŕmenia. Vtáčie ústne zariadenie pracuje na princípe pumpy: cez zobák nasáva malú korisť spolu s vodou. Počas kŕmenia vtáky v priemere plávajú asi 27 kilometrov a trávia asi 80 minút denne v hĺbke viac ako 3 metre.

Kde žijú tučniaky?

Geografické rozmiestnenie týchto vtákov je pomerne rozsiahle, ale uprednostňujú chlad. Tučniaky žijú v chladných zónach na južnej pologuli, z ktorých väčšina sú zoskupeniami pozorovanými v Antarktíde av subantarktickej oblasti. Žijú tiež v južnej Austrálii a Južnej Afrike a nachádzajú sa takmer v celej pobrežnej línii Južnej Ameriky - od Falklandských ostrovov po Peru a pri rovníku na ostrovoch Galapágy.

Druhy tučniakov, fotografie a mená.

Moderná klasifikácia tučniakov zahŕňa 6 rodov a 19 druhov. Nasleduje opis niekoľkých odrôd:

  • Cisár tučniak (latinské Aptenodytes forsteri) - Toto je najväčší a najťažší tučniak: hmotnosť samca dosahuje 40 kg s dĺžkou tela 117 - 130 cm, samice sú o niečo menšie - so zvýšením o 113 - 115 cm vážia v priemere 32 kg. Perie na chrbte vtákov je čierne, brucho je biele, na krku sú charakteristické škvrny oranžovej alebo svetlo žltej. Tučniaky cisárske žijú na pobreží Antarktídy.

  • Kráľ tučniak (Latin Aptenodytes patagonicus) veľmi podobný cisárskemu tučniakovi, ale líši sa od neho miernejšou veľkosťou a farbou peria. Veľkosť tučniaka kráľa sa pohybuje od 90 do 100 cm, váha tučniaka je 9,3 - 18 kg. U dospelých je chrbát tmavo šedý, niekedy takmer čierny, brucho je biele a na stranách tmavej hlavy a oblasti prsníka sa nachádzajú jasne oranžové škvrny. Biotopy tohto vtáka sú južné Sandwichove ostrovy, ostrovy Tierra del Fuego, Crozet, Kerguelen, Južná Georgia, Macquarie, Hurd, princ Edward, pobrežné vody v zálive Lusitania.

  • Penguin adeli (latinsky Pygoscelis adeliae) - vták strednej veľkosti. Dĺžka tučniaka je 65 - 75 cm, hmotnosť - asi 6 kg. Chrbát je čierny, brucho je biele, charakteristickým rysom je prsteň bielej farby okolo očí. Tučniaky Adele žijú v Antarktíde a priľahlých ostrovných územiach: Orkneje a Južné Shetlandské ostrovy.

  • Tučniak severný (lat. Eudyptes moseleyi) - Ohrozený druh. Dĺžka vtáka je asi 55 cm, priemerná hmotnosť je asi 3 kg. Oči sú červené, brucho biele, krídla a chrbát šedo-čierna. Žlté obočie plynulo prechádza do zväzkov žltého peria, ktoré sa nachádza na strane očí. Čierne perie sa prilepí na hlavu tučniaka. Z tučniaka južného (lat. Eudyptes chrysocome) sa tento druh vyznačuje kratším perím a užším obočím. Hlavná časť populácie žije na ostrovoch Gough, Impregnable a Tristan da Cunha, ktoré sa nachádzajú v južnom Atlantickom oceáne.

Foto: Brian Gratwicke

  • Tučniak zlatavý (zlatý tučniak) (lat. Eudyptes chrysolophus) Má typické zafarbenie pre všetkých tučniakov, líši sa však podľa jedného znaku: tento tučniak má nad očami veľkolepé zlatohnedé perie. Dĺžka tela sa pohybuje medzi 64 - 76 cm, maximálna hmotnosť - niečo nad 5 kg. Tučniaky zlatovlasé žijú pozdĺž južného pobrežia Indického oceánu a Atlantického oceánu, sú zriedkavejšie v severnej časti Antarktídy a na Tierra del Fuego a hniezdia na iných subantarktických ostrovoch.

Autor fotografie: Motýľové cesty - Serge Ouachée

  • Papuánsky tučniak (lat. Pygoscelis papua) - najväčší tučniak po cisárskom a kráľovskom. Dĺžka vtáka dosahuje 70 - 90 cm, hmotnosť tučniaka je od 7,5 do 9 kg. Čierny chrbát a biele brucho - typická farba vtákov tohto druhu, zobák a nohy sú natreté v oranžovo-červenom odtieni. Biotop tučniakov je obmedzený na Antarktídu a ostrovy subantarktickej zóny (Ostrov princa Eduarda, Južné sendviče a Falklandské ostrovy, ostrov Heard, Kerguelen, Južná Georgia, Južné Orkneyské ostrovy).

Foto Jerzy Strzelecki

  • Tučniak magellanský (lat. Spheniscus magellanicus) má dĺžku tela 70 až 80 cm a hmotnosť asi 5 až 6 kg. Farba peria je typická pre všetky druhy tučniakov, rysom sú 1 alebo 2 čierne pruhy v krku. Magellanské tučniaky hniezdia na patagónskom pobreží, na ostrovoch Juan Fernandez a Falklandy, malé skupiny žijú v južnom Peru a Rio de Janeiro.

  • Tučniak antarktický (Latin Pygoscelis antarctica) dosahuje výšku 60 - 70 cm a váži najviac 4,5 kg. Chrbát a hlava sú natreté tmavo šedou farbou, brucho tučniaka je biele. Na hlave je čierny pruh. Antarktické tučniaky žijú na pobreží Antarktídy a na ostrovoch susediacich s kontinentom. Nachádzajú sa tiež na ľadovcoch v Antarktíde a na Falklandských ostrovoch.

Foto: Greg Lasley

  • Penguin s brýlom, to isté tučniak somár, tučniak čierny alebo Tučniak africký (lat. Spheniscus demersus) dosahuje dĺžku 65 - 70 centimetrov a váži od 3 do 5 kg. Charakteristickým rysom vtáka je úzky pruh čiernej farby, zakrivený do tvaru podkovy a prechádzajúc okolo brucha od hrudníka po labky. Veľkolepý tučniak žije na pobreží Namíbie av Južnej Afrike, hniezda pozdĺž pobrežnej línie ostrovov so studeným bengálskym prúdom.

Foto: Awie Badenhorst

  • Malý tučniak (lat. Eudyptula minor) - najmenší tučniak na svete: vták je vysoký 30 - 40 cm a váži približne 1 kg. Chrbát malého tučniaka je natretý v modro-čiernej alebo tmavošedej farbe, oblasť prsníkov a horná časť labiek sú biele alebo svetlo šedé. Tučniaky žijú na pobreží južnej Austrálie, Tasmánie, Nového Zélandu a na priľahlých ostrovoch - Stewart a Chatham.

Foto: JJ Harrison

Najmenší tučniak na svete. Autorské foto: Fir0002

Rozmnožovanie tučniakov.

Tučniaky sú kolektívne vtáky. Vo vodnom prvku sa chovajú v kŕdľoch, na súši vytvárajú kolónie, počet jedincov, v ktorých dosahuje niekoľko desiatok až stoviek tisíc. Všetci členovia rodiny tučniakov sú monogamní a vytvárajú trvalé páry.

Ochota páriť sa a inkubovať v tučniakoch závisí od druhu a pohlavia. Muži zvyčajne dospievajú neskôr ako samice, niektoré druhy sú pripravené na objavenie sa tučniakov vo veku 2 rokov, iné druhy tučniakov začnú premýšľať o potomkoch o rok neskôr, iné sa stanú rodičmi až vo veku piatich rokov (napríklad tučniaky so zlatými vlasmi). Počas párenia samce vydávajú dosť hlasné zvuky, ktoré pripomínajú zvuk trúbky a snažia sa upútať pozornosť žien.

Tučniaky hniezdia najčastejšie na nízkych skalnatých pobrežiach, zatiaľ čo niektoré druhy vytvárajú primitívne hniezda z kamienkov a riedkej vegetácie, zatiaľ čo iné si vyberajú vrúbky v skalách.

Autor foto: Ralph Grizzle

Zvyčajne sa v spojke objavia dve vajcia, niekedy jedno, veľmi zriedka - tri. Vajcia tučniaka má bielu alebo mierne zelenkavú farbu. Obidvaja rodičia liahnu vajcia, pričom si počas neprítomnosti navzájom nahrádzajú jedlo. Inkubačná doba trvá 30 až 100 dní v závislosti od typu vtáka. Kuracie tučniaky sa liahnu slepo, so silnou chmýří na tele a vidia svetlo až po niekoľkých týždňoch. Hmotnosť novonarodeného tučniaka sa líši v závislosti od druhu a môže dosiahnuť 300 gramov. Napriek starostlivosti o rodičov viac ako 60% kurčiat umiera hladom, nízkymi teplotami a útokmi skua.

Foto: Zoo Chester

Asi 20 dní sú tučniakové kurčatá pod stálou starostlivosťou, ale po troch týždňoch starostlivosti rodičia opustia svoje bábätká a príležitostne im dávajú jedlo. Tento faktor vedie k tomu, že mierne dospelé tučniaky sa začnú spájať do skupín nazývaných vedci „materské školy“ alebo „škôlky“. Obdobie vytvárania takýchto „škôlok“ často klesá v čase, keď sa nezrelí tučniaky alebo vtáky vracajú do kolónie z morských plavieb, z nejakého dôvodu stratili spojku. Títo jedinci sa aktívne zapájajú do starostlivosti o mladých ľudí, podieľajú sa na ich kŕmení a chránia pred dravými skua, čím zvyšujú mieru prežitia ešte bezbranných kurčiat.

Foto: Reina del Sur

Pred prvou plesňou sa tučniaky nachádzajú výhradne na súši, prvýkrát sa vrhajú do vody iba s výskytom hrubého, takmer nepremokavého peria.

Jesť tučniaky?

Je ťažké dať jednoznačnú odpoveď na takúto otázku. Dnes je nepravdepodobné, že by sa človek rozhodol pre takúto pochúťku, hoci v extrémnych podmienkach môže byť všetko. Podľa niektorých správ zahŕňajú pokrmy z tučniaka mäso z jedálneho lístka niekoľko ľudí obývajúcich územie Antarktídy.

Potvrdeným dôkazom spotreby tučniaka na jedlo sú informácie uvedené v knihe „Antarktická odysea“ od R. Priestleyho. Podrobne popisuje lov tučniakov členmi expedície, aby nezomreli hladom kvôli nedostatkom ustanovení. Je pravda, že sa to stalo už dávno, začiatkom dvadsiateho storočia, a bolo to spôsobené nepredvídanými okolnosťami, keď sa doba expedície náhle zvýšila. Podľa jeho účastníkov bolo tučniakové prsie hodnotené pre svoju výživovú hodnotu z dôvodu obsahu tuku a nebolo zlé.

Pozrite si video: LPS - Moja zbierka LPS shc (December 2019).