Užitočné informácie

Ako vyzerá kuna? Opis druhu; Spôsob života lesného zvieraťa je jeho hlavnými nepriateľmi.

Ako vyzerá kuna, ktorá žije v našich lesoch a horách? Ak niekto položí takúto otázku, potom je zvyčajne možné urobiť opis na základe vzhľadu známeho objektu. Každý videl medveďa, aspoň v zoo a na obrázku. Medveď teda niekoľkokrát zredukujte, jeho telo bude dlhé, štíhle a ľahké. Nezabudnite na napnutie a uvoľnenie papule. Áno, viac nôh musí byť malých, ľahkých, ale vždy drsných. Tu je kuna.

Martens sú dravé cicavce z rodiny lasičiek.

Kľúčové vlastnosti a vlastnosti

Martens sú dravé cicavce z rodiny lasičiek. Ich najbližšími príbuznými sú okrem niekoľkých druhov marťanov:

  • soboľ
  • norok,
  • hermelín,
  • lasička
  • Solongo,
  • reproduktory
  • fretka,
  • podviazanie,
  • kuna,
  • pekanové orechy,
  • Rosomák,
  • jazvec,
  • skunk,
  • vydra,
  • Kala.

Rodina lasičiek teda obsahuje veľmi malé lasičky a obrovský vlkolak, skôr ako medveď. Všetci kosáci sú však agilní, rýchli a silní predátori.

Zvieratá tohto druhu majú priemernú výšku v tom zmysle, že ich parametre sú v strede medzi obrovským wolverinom a trpasličím lasičkom. Kobyla je dravá šelma s krátkymi labkami s piatimi prstami. Prsty na nohách sú voľné a vyzbrojené ostrými pazúrmi, ktoré umožňujú zvieraťu rýchlo a ľahko vyliezť na stromy. Papuľa je v ostrej klenbe s krátkymi ušami, rozdelená na 2 časti. Jej telo je dlhé, štíhle, plynulé, dobre prispôsobené na rýchly pohyb stromami a náhle skoky na veľké vzdialenosti.

Chvost je pomerne dlhý a dosahuje polovicu dĺžky tela. Od chvosta veveričky sa líši nedostatkom lopatky, ktorá zvyšuje prúdenie tela a rýchlosť pohybu stromami, ako aj v horách, cez skaly a skaly.

Na území Ruska žijú iba 2 druhy marien - les a kameň. Prevládajúcim druhom je borovicová kuna.

Farba borovicovej múky sa pohybuje od gaštanu po tmavo hnedú so žltkastým zaobleným hrdlom. V zime je kožušina zvierat dlhá a hodvábna, v lete sa stáva kratšou a tvrdšou.

Rovnako ako mnoho členov tejto rodiny, aj telo lesnej kôry je podlhovasté s pomerne krátkymi nohami a srsťami na nohách. Na dĺžku je rast zvieraťa asi 50 cm, dĺžka chvosta nepresahuje 28 cm, váži v priemere asi 1,5 kg. Muži sú zvyčajne o tretinu ťažší ako ženy.

Kobyla je dravá šelma s krátkymi labkami s piatimi prstami.

Martenove potravinové preferencie

Hovoriť, že martény sú dravci, je ako hovoriť nič. Predátori vo všeobecnosti zahŕňajú všetky zvieratá, ktoré samy zabíjajú iné zvieratá a okamžite ich zjedia. Je však možné nazvať rastlinu predátorom slnečnice? Samozrejme je možné, že sama zabíja zvieratá a zje sa. Ale je vrabec vrabec? Áno, je to tiež dravec, desivý pre všetky druhy hybridov.

Kobyla je dravé zviera bez akýchkoľvek výhrad. Jie všetko, čo beží, pláva, letí, skáče, plazí sa. Jeho obeťami sú:

  • všetky tvary myši
  • akýkoľvek vták, ktorému sa nepodarilo uhýbať pazúry a zuby
  • proteíny,
  • chipmunks,
  • ostatné martensy, ktoré majú nižšiu veľkosť a silu
  • všetky bezstavovce.

Kobyla je dravé zviera bez akýchkoľvek výhrad.

Zviera môže dokonca jesť mláďatá líšky, vlka, jazvka, kanca, ak ich rodičia odišli niekam inam. Hlavnou potravou pre muchy sú hlodavce a vtáky.

Po prvé, telá týchto zvierat sú dostatočne veľké na to, aby nasýtili kobylu, aspoň na chvíľu. Po druhé, je ich veľa, aby sa udržal optimálny počet týchto stredných predátorov.

Galéria: zvieracia kuna (25 fotografií)

Životný štýl a biotop

Forest martens úplne spĺňajú svoje meno. V nich je všetko prispôsobené životu v stromoch. Kamenná kuna získala svoje meno aj kvôli životnému štýlu a obmedzeniu určitých biotopov. Môžu žiť veľmi dobre medzi stromami, ale tiež sa cítia dobre v otvorených horských priestoroch medzi skalami a kameňmi.

A ešte stále sú kobylou pôvodne lesní obyvatelia. Všetky ich vývojové zmeny sú spojené so zmenami v biotopoch, pri ktorých postupne klesla environmentálna úloha stromov. Výnimkou z tohto pravidla je iba vlkodlak, ktorý je príliš veľký na to, aby skočil na konáre a ľahko letel zo stromu na strom.

Všetci mariňáci môžu na stromoch dobre šplhať a skákať, ľahko prekonať vzdialenosť do 4 metrov pri skoku, pohybujúc sa v zložitej stromovej štruktúre sú schopní rozložiť nohy o 180 °. Takáto plasticita je typická pre všetky dreviny.

Ak hovoríme o zložení lesa, v ktorom sa radšej usadzujú martény, potom ide väčšinou o zmiešané ihlično-listnaté lesy. Takéto uväznenie súvisí so skutočnosťou, že tu každé malé zviera môže nájsť dostatok potravy pre seba. V takýchto lesoch môžu myši, veveričky a chipmunky živiť:

  • orechové ihličnany,
  • huby,
  • tráva
  • koreňová zelenina
  • žalude a plody listnatých stromov,
  • zvieratá bezstavovcov.

Dobrou základňou krmiva pre zvieratá je takzvaná horská hra, to znamená veľké vtáky, ktoré sa živia ihličiami, zrnkami a trávou. Na kŕmenie tak silného a nepredvídateľného dravca ako kuna sú celkom k dispozícii rôzne koroptve, lieskové husí a dokonca aj drevené husy.

Strava kamennej múčky sa trochu líši od stravy v lese. Rozdiely však nie sú radikálne. Z horských zvyškov môžu byť jedlom horské zajačiky - pikas. V stepných oblastiach môžu byť potraviny doplnené o potraviny. A zvyšok potravy je rovnaký ako myši a vtáky.

Martens žije v listnatých lesoch, najmä v dubových lesoch, pretože žalude a plody iných listnatých stromov priťahujú veveričky, myši a vtáky.

Najprijateľnejším biotopom kobyly sú však tajga a zmiešané lesy. Tu nachádza v hojnosti nielen jedlo, ale aj odľahlé miesta pre chov.

Úkryty a územia

Všetky kuny sa radšej usadzujú v dutinách. V lesnej priehlbine sú stále veľmi živé a silné stromy stále vo veľkom nedostatku. Nárok na takéto dutiny okrem vtákov, veveričiek, chipmunkov, vtákov (ďateľov, pikov, brhlíkov, kozy atď.). Kedysi dávno v nich žili a zimovali medvede z Ďalekého východu. Teraz, keď sa veľké stromy stali veľmi zriedkavými, sú tieto medvede nútené občas zime práve v diere pod kríkom, čo nie je vždy kompatibilné s drsnými zimami na Ďalekom východe.

Tam, kde sa samotné stromy stanú deficitom, už žijú martény v nory medzi kameňmi. Preto názov druhu - kamenná kuna. Okrem priestoru medzi kameňmi môže táto kôra používať opustené alebo regenerované hniezda veľkých vtákov.

Toto zviera môže rozdeliť všetky prístrešky na miesta, kde môžete počas nepriaznivého počasia spať a sedieť a na miesta, kde si môžete vytvoriť brlohu. Niekedy sú tieto koncepty rovnaké, ale podmienky denníka by mali byť zvláštne.

Lesné búdy sú zvieratá s výrazným teritoriálnym správaním. Na zachovanie pozemku je potrebné oplotiť ho. Martens, rovnako ako všetky cicavce, to robí pomocou pachov. Markerom sú pachové látky vylučované análnou žľazou. V prvom rade je potrebné vytvoriť hranice zápachu, aby sme sa chránili pred jedincami rovnakého pohlavia. Územia mužov a žien sa môžu pretínať.

Zvyčajne sú samce vlastné parcely väčšie ako samice. Veľkosť pozemkov závisí od schopnosti jednotlivca nielen aplikovať zápachové značky na okraji pozemku, ale aj preukázať svoje právo na toto územie. Veľký jednotlivec môže dobyť veľkú oblasť.

Existujú rozdiely vo veľkosti lokality a ročných obdobiach. V zime môžu byť územia jednotlivcov polovičné ako v lete. Malá zimná oblasť sa ľahšie bráni v podmienkach hlbokého snehu a menšieho množstva krmiva.

Reprodukcia a plodnosť

Martens sa zvyčajne pária v polovici leta, ale prvé mláďa sa objaví až v apríli nasledujúceho roka. To nesúvisí s dlhým obdobím tehotenstva, ale s takým javom, ako je zachovanie semien. Po oplodnení sa vývoj embryí oneskorí do priaznivého obdobia. Pre väčšinu cicavcov sú jarou a začiatkom leta také časy. Počas letných a jesenných mesiacov bude mláďa schopné rásť dosť na to, aby bezpečne vydržalo zimu, a nasledujúce leto začne zbierať kamaráta na pokračovanie závodu.

V priemere sa narodí najviac 3 batoľatá za čas. Dĺžka každého mláďaťa nie je väčšia ako 10 cm a približne 2 mesiace sú materské deti v hniezde. Potom začnú ísť ďalej a skúmať okolie.

Po 4 mesiacoch domáceho vzdelávania, tj okolo septembra, sa materské deti stanú úplne nezávislými. To im však nebráni v sprievode matky až na budúcu jar. Do budúceho leta sa mladé matky stanú úplne zrelými, zvyčajne sa však množia v treťom roku života.

Tieto zvieratá žijú v zajatí asi 16 rokov. Vo voľnej prírode starnutie organizmu neumožňuje bezpečne získavať jedlo a brániť sa pred inými dravcami, preto sa ich životnosť odhaduje na nie viac ako desať rokov.

Marten a človek: tvár interakcie

Vzťah medzi ľuďmi a zvieratami sa môže veľmi líšiť. Predátori môžu byť priamym nebezpečenstvom pre ľudský život alebo pre hospodárske zvieratá. V tomto ohľade sa marky niekde na predmestí snažia držať ďalej od sídiel. Pre zdravie a ľudský život nepredstavujú žiadne nebezpečenstvo, s výnimkou situácie, keď samotná osoba núti chudobné zviera, aby sa bránilo a chránilo jeho potomstvo.

Pravdepodobne je pravdepodobné, že zviera vyšplhá do kurníku do zimného hladovania a vezme kurča do svojho hustého lesa. Stáva sa to však len zriedka.

Predpokladá sa, že kamenná kuna útočí na kurčatá častejšie ako jej príbuzní v lese. Možno je to spôsobené skutočnosťou, že v biotopoch tohto druhu je počet myší a iných malých zvierat a vtákov oveľa menší ako v zmiešaných lesoch Eurázie.

Existuje aj ďalšie vysvetlenie príchodu mariet na miesto, kde človek žije sám, udržuje svoje rezervy a chová domáce zvieratá. Toto je ničenie prirodzených biotopov týchto zvierat.

Lesy sa zmenšujú a domy rastú. Zároveň najviac trpí zóna zmiešaného lesa, kde si kuna stále našla jedlo a prístrešie v dostatočnom množstve. Výrub lesov a budov samozrejme silne ničí prirodzené prostredie martén. Pyrogénny faktor sa však môže považovať za najviac deštruktívny.

Namontované požiare úplne ničia stromy a vytvárajú trávu alebo kríky trávy v mieste lesa. Za týchto podmienok nemôžu borovicové rastliny žiť. Ak zvieratá, ktoré prežili, nemajú kam migrovať, snažia sa v popole kŕmiť, rozmnožovať a zimovať. Výsledkom je, že sú nútení navštevovať domovy ľudí, čo pre nich zvyčajne končí aj zle.

Ak tráva požiaru (tráva, podstielka, kríky, podrast) horí a časté, stromy majú pyrotraumu. Po niekoľkých rokoch takéhoto požiaru môže strom vyhorieť a spadnúť. Časté pozemné požiare vedú k rovnakému výsledku ako vysoké. Iba proces je pomalší. V prípade marien a iných drevín je výsledok rovnaký - smrť kvôli nedostatku potravy, migrácia do lesov, ktoré ešte nevyhoreli, a nájazdy na bohaté ľudské nádoby.

Záver je jednoduchý - nezničte biotop kobyly a bude obchádzať vaše obydlia. Toto zviera miluje život v hluchých lesných húštinách, kde je čo nakŕmiť a kde sa schovať. Nechajte ho takú húštinu a nebude sa zaujímať o vašu ekonomiku.

Opis Marten

Toto je pomerne veľké zviera. Biotopy kobyly sú ihličnaté a zmiešané lesy, v ktorých sú v dostatočnom množstve staré duté stromy a nepreniknuteľné húštiny kríkov., Práve na takých miestach môže kôra ľahko získať jedlo a nájsť úkryty, ktoré sa vo výškach usadzujú v dutinách.

! Kobyla môže rýchlo vyšplhať na stromy a dokonca skákať z jednej vetvy na druhú pomocou luxusného chvosta ako padáka. Výborne pláva a beží (aj cez zasnežený les, pretože hustý okraj labiek zabraňuje zvieraťu hlboko padať do snehu).

Vďaka svojej rýchlosti, sile a obratnosti je toto zviera vynikajúcim lovcom. Koreninami sa zvyčajne stávajú malé zvieratá, vtáky a obojživelníky. Pri hľadaní veveričky je kuna schopná robiť veľké skoky pozdĺž vetiev stromov.

Marten často ničí vtáčie hniezda. Na svoje nálety trpia nielen suchozemské vtáky, ale aj stavanie hniezd vysoko na stromoch.

Malo by sa tiež poznamenať, že kobyla prospieva človeku tým, že reguluje populáciu hlodavcov na svojom území.

vzhľad

Marten má sviežu a krásnu srsť, ktorá je v zime hodvábnejšia ako v lete. Jej farba môže mať rôzne odtiene hnedej (čokoláda, gaštan, hnedá). Zadná strana zvieraťa je sivohnedá a boky sú oveľa ľahšie. Na prsiach je dobre viditeľná okrúhla škvrna žiarivo žltej farby, ktorá je v lete oveľa jasnejšia ako v zime.

Labky sú dosť krátke, s piatimi prstami, na ktorých sú ostré pazúry. Papuľa je špicatá, s krátkymi trojuholníkovými ušami dospievajúci so žltou srsťou pozdĺž okrajov. Teleso kobyly je v drepe a má podlhovastý tvar a veľkosť dospelého jedinca je asi pol metra. Hmotnosť samcov je vyššia ako u žien a zriedka presahuje 2 kilogramy.

Americká kuna

Toto je pomerne zriedkavý a zle študovaný druh zvierat. Navonok je americká kuna ako les. Jej farba sa môže líšiť od žltkastých po čokoládové odtiene.

Prsa má svetlo žltú farbu a labky môžu byť takmer čierne.

Zvyky tohto predstaviteľa rodiny lasičiek ešte nie sú úplne pochopené, pretože americká kuna preferuje lov výlučne v noci a všetkým sa vyhýba ľuďom.

Pomerne veľký druh kobyly. Dĺžka tela spolu s chvostom u niektorých jedincov dosahuje jeden meter a hmotnosť - 4 kilogramy. Vlna je tmavá, väčšinou hnedá.

V lete je kožušina dosť tuhá, ale v zime je mäkšia a dlhšia, objavuje sa na nej ušľachtilý strieborný lesk. Ilka loví veveričky, zajace, myši, stromové ošípané a vtáky. Rád hodí na ovocie a bobule.

Títo členovia rodiny lasičiek sa môžu ľahko venovať koristi, nielen pod zemou, ale aj vysoko v stromoch.

Kamenná kuna

Hlavnou oblasťou jej distribúcie je územie Európy. Kamenná kôra je často osídlená neďaleko ľudského bývania, čo je pre členov rodiny mustelidov mimoriadne necharakteristické. Kožušina tohto druhu zvierat je dosť tvrdá, sivohnedá. Na krku má podlhovastú svetlú oblasť.

Charakteristickými znakmi kamennej kobyly sú ľahký nos a chodidlá bez okrajov. Hlavnou korisťou tohto druhu sú drobné hlodavce, žaby, jašterice, vtáky a hmyz. V lete môžu jesť rastlinné potraviny. Môže napadnúť domáce kurčatá a králiky.

Práve tento druh sa najčastejšie stáva predmetom lovu a ťažby vzácnej kožušiny.

Pine kuna

Územím jeho biotopu sú lesy Európskej nížiny a niektoré časti Ázie. Zviera má hnedú farbu s výraznou žltou škvrnou na hrdle. Kôra borovica je všežravá, ale jej hlavnou súčasťou je mäso. Loví hlavne veveričky, hraboše, obojživelníky a vtáky. Môže jesť mrkva. V teplom období jej je ovocie, bobule a orechy.

Tento zástupca čeľade lasičiek má takú neobvyklú farbu, že mnohí považujú toto zviera za nezávislý druh. Kharza je pomerne veľké zviera. Dĺžka tela (s chvostom) niekedy presahuje jeden meter a hmotnosť jednotlivých vzoriek môže byť 6 kilogramov.

Vlna má krásny lesk. Loví hlavne veveričky, piesky, chipmunky, psy mývalové, zajace, vtáky a hlodavce. Môže líšiť stravu v dôsledku hmyzu alebo žaby. Boli zaznamenané prípady napadnutia harzou na mladých losoch, jeleňoch, diviakoch.

Tiež jej orechy, bobule a divoký med.

Nilgir Harza

Pomerne veľký predstaviteľ rodiny. Jeho dĺžka dosahuje jeden meter a hmotnosť - až 2,5 kilogramu. Obyvateľstvo a spôsob života Nilgir Kharza sú dosť zle študované.

Predpokladá sa, že zviera uprednostňuje denný životný štýl a žije hlavne v stromoch. Vedci pripúšťajú, že počas lovu zviera spadne na zem, podobne ako iné druhy jabĺk.

Niektorí očití svedkovia tvrdia, že boli svedkami lovu tohto zvieraťa na vtáky a veveričky.

Späť na obsah

Koľko žije kuna

Priemerná dĺžka života kriedy za priaznivých podmienok môže dosiahnuť 15 rokov, ale vo voľnej prírode žije oveľa menej. Toto zviera má veľa konkurentov z hľadiska získavania potravy - všetci strední a veľkí draví obyvatelia lesa. Neexistujú však žiadni nepriatelia, ktorí vážne ohrozujú populáciu kôz.

В определенных районах численность животных зависит от весенних паводков (при которых гибнет значительная часть грызунов, являющихся одной из основных составляющих рациона куниц) и постоянной вырубки лесов (уничтожение старых лесных массивов может со временем привести к полному исчезновению этих животных).

Вернуться к содержанию

Ареал, места обитания

Жизнь куницы тесно связана с лесом. Najčastejšie sa vyskytuje v smrekových, borovicových alebo iných ihličnatých lesoch. V severných oblastiach biotopu je to smrek alebo jedľa av južných smrekových lesoch alebo zmiešaných lesoch.

Na trvalý pobyt si vyberá lesy bohaté na vetru, staré vysoké stromy, veľké okraje, ako aj množstvo polí s mladým podrastom.

Kobyla môže mať radi roviny a horské lesy, kde žije v dolinách veľkých riek a potokov. Niektoré druhy tohto zvieraťa uprednostňujú skalnaté oblasti a kamenárske štiepky. Väčšina z týchto zástupcov lasice sa snaží vyhnúť ľudským biotopom. Výnimkou je kamenná kuna, ktorá sa môže usadiť priamo v blízkosti ľudských sídiel.

! Na rozdiel od iných členov rodiny, napríklad, piesočnice (nachádzajúce sa iba na Sibíri), je kuna distribuovaná takmer po celom európskom území až po pohorie Ural a rieku Ob.

Späť na obsah

Príspevková kuna

Martens sú omnivori, ale hlavnými predmetmi ich lovu sú malé zvieratá (veveričky, poľné myši).

Aktívne lovia potkany, ktorým sa väčšina mačiek snaží vyhnúť sa pre svoju veľkú veľkosť. Môžu zničiť vtáčie hniezda a tiež loviť plazy a obojživelníky. Niekedy sa nechajú jesť mrkvu.

V teplej sezóne martény navštevujú ovocie, orechy, bobule, najmä jeřáb.

Na konci leta a na jeseň si bábiky vyrábajú zásoby, ktoré im pomôžu prežiť zimnú sezónu.

Strava kobyly závisí od dĺžky chladného obdobia, biotopu, ktorý zodpovedá rôznym poddruhom zvierat, vtákov a rastlín.

Aj keď sa zviera pohybuje dokonale pozdĺž vetiev stromov, živí sa hlavne na zemi. V severnom a strednom Rusku sú hlavnými potravinami veveričky, tetrova hoľniaka, lieskové tŕne, biele koroptve, ich vajcia a kurčatá.

Kamenná kuna má imunitu proti uhryznutiu včiel a osy, preto martény niekedy vpadnú do včelín alebo jedia med divých včiel. Občas vyliezú do kuracích hrádzí alebo iných hydinární. Hádzanie vystrašeného vtáka v nich prebudí reflexy skutočného dravca, čo ich núti zabiť všetku potenciálnu korisť, dokonca aj toho, ktorého už nie sú schopní jesť.

Späť na obsah

Rozmnožovanie a potomstvo

Počet marténov sa z roka na rok mierne líši, čo vysvetľuje všemocná povaha zvieraťa. Nedostatok jedného krmiva, toto zviera ho môže dobre nahradiť iným.

K nárastu alebo poklesu ich populácie dochádza v dôsledku nadmerného množstva alebo nedostatku jedla v priebehu niekoľkých rokov v rade, ale také zmeny sú pomerne zriedkavé.

Oveľa silnejší je počet mariet v jednej oblasti, ktorý ovplyvňuje ľudský rybolov tohto kožušinového zvieraťa.

Martens dosiahnu sexuálnu zrelosť po troch rokoch života., Krytá sezóna je na konci leta. Samica rodí deti 7 až 9 mesiacov. Takéto dlhé obdobia sú spojené s prítomnosťou obdobia pomalého rastu plodu, ktoré sa obnoví až na jar.

Čoskoro má samica od 2 do 8 mláďat. Narodia sa nahí a slepí (videnie sa objaví až po mesiaci) a vážia maximálne 30 gramov.

Po krátkom čase im vybuchnú zuby a ich matka im začne ponúkať potravu pre zvieratá. Mladé martens začnú skákať a lezať na stromy za 3-4 mesiace a samy loviť za pol roka.

Začínajúc vo veku dvoch mesiacov, ženy začínajú váhať za mužmi a udržujú tento rozdiel po celý život.

Už v zime dosahujú veľkosť dospelých zvierat a mláďatá sa rozpadajú. Najskôr mladí lovia na materskej zápletke a potom začínajú rozvíjať neobsadené oblasti, ktoré sú omnoho horšie a majú menej prístrešie ako rozvinuté. Preto na začiatku rybolovu tvoria väčšinu loveckej koristi.

Späť na obsah

Stav populácie a druhov

Obýva väčšinu Eurázie. Jeho biotopy siahajú od Pyrenejí až po Himaláje. Počet na celom území je pomerne vysoký a je povolený lov na kobylu. V niektorých štátoch Severnej Ameriky bola kuna špeciálne dovezená a chovaná na lov kožušiny.

! Kuna je predstaviteľom veľkej rodiny mustelidov. Je to cenné kožušinové zviera a má tiež luxusnú tmavú gaštanovú alebo žltohnedú kožušinu.

Späť na obsah

Späť na obsah

Tvar a štruktúra tela

Kôra borovíc má podlhovasté, pružné a štíhle telo. Nadýchaná chvostová veľkosť presahuje polovicu tela. Jeho hlavnou funkciou je udržiavanie rovnováhy pri skákaní a lezení po stromoch.

Kobyla má štyri krátke labky, ktorých nohy sú v zimnom období zarastené vlnou. Vďaka tomu sa zvyšuje ich nosná plocha a uľahčuje sa pohyb zvieraťa cez sneh. Na labkách je päť prstov so zahnutými pazúrmi, ktoré sa dokážu zasunúť o polovicu.

V zadnej časti žalúdka žltého močového mechúra sa nachádza špeciálna žľaza, ktorá vylučuje tajomstvo, ktoré zviera používa na označenie. Samice majú dve prsné žľazy.

Papuľa lesnej kôry je široká, pretiahnutá silnou čeľusťou a ostrými zubami. Uši trojuholníkového tvaru so zaoblenými vrcholmi sú pomerne veľké a majú žltý okraj. Špicatý nos čierny. Oči sú veľmi tmavé, v noci sa javia ako medené.

Farba a vlastnosti kožušiny

Farba lesnej kôry sa môže líšiť od svetlých gaštanov so žltkastým nádychom až po hnedú. Niekedy sa nájdu sivé vlasy. Chrbát, hlava a nohy sú tmavšie ako žalúdok a boky. Na konci chvosta je srsť takmer čierna.

Na krku a hrudi kobyly je dobre definovaná bledožltá alebo oranžová škvrna tvaru slzy, ktorá presahuje predné labky. Preto sa nazýva zheltushushkoy.

Vlastnosti lesnej kôry sa líšia v závislosti od ročného obdobia. V zime je dlhá, hodvábna, s mäkkou, svetlou podsadou a lesklými vlasmi. V lete sú obaly pevnejšie, krátke a matšie. Každý rok sa začína jarná sezóna v Martinách, ktorá trvá do septembra.

Žltá stopa má rozmery približne 9x5 cm, pripomína odtlačok prednej labky zajaca. Pri pohybe zadné nohy zvieraťa zvyčajne padajú do stôp, ktoré zostali za prednými, a získajú sa párové otisky.

Podľa svojich parametrov vyzerá borovicová kuna ako veľká mačka. Telo - 33 - 58 cm, chvost - 16 - 28 cm, výška v kohútiku - 15 cm, hmotnosť - 0,5 - 2,4 kg. Muži sú o tridsať percent viac žien.

nátierka

Borovicová kuna je rozšírená v lesnej zóne euroázijského kontinentu. Jeho rozsah siaha od Veľkej Británie po západnú Sibír, na juhu je obmedzený na Kaukaz a ostrovy Stredozemného mora vrátane Korziky, Sicílie, Sardínie atď. Aj toto zviera sa nachádza v Iráne a Malej Ázii. Na Islande a na Škandinávskom polostrove to tak nie je.

habitat

Borovicová kuna žije hlavne v zmiešaných a listnatých lesoch, menej často v ihličnatých lesoch (smrek, jedľa). Niekedy sa usadí v horách, ale iba do výšky, v ktorej stromy stále rastú.

Zviera preferuje oblasti s dutými stromami a mŕtvymi stromami. V otvorenom priestore ide iba počas poľovačky. Kamenitá krajina však obchádza.

V žltacej lampe nie je žiadny trvalý kryt. Na svojom území si pre seba zariadila niekoľko prístreškov, vybrala si pre nich dutiny v nadmorskej výške až 5 metrov, veveričky, veľké opustené hniezda, trhliny, vetrovky a tak ďalej. Tam má k dispozícii odpočinok poobede.

Za súmraku ide na lov a ráno obýva ďalšie obydlie. Ale v extrémnom chlade sa zviera nemôže z dutiny dostať dlho a kŕmiť sa zásobami. Zviera sa túla po svojom mieste bez toho, aby niekoľko rokov za sebou opustilo svoje hranice.

Za povšimnutie stojí, že na rozdiel od kamennej kôry je pre lesnú kôru veľmi zriedkavé usadiť sa u ľudí.

Lesné porasty žijú osamote. Každý jednotlivec má svoj vlastný samostatný pozemok. Hranice územia zvieraťa sa určia pomocou značiek vône získaných ako výsledok sekrécie tajomstva z análnej žľazy. Oblasť „pridelenia“ sa pohybuje od 3 do 50 km 2. Samice majú menšie pozemky ako samce. Okrem toho sa v chladnom období znižuje ich hodnota.

Muži chránia svoje územie pred jednotlivcami rovnakého pohlavia. Zároveň sa „zápletky“ mužov a žien čiastočne čiastočne prekrývajú. Stretnutie dvoch psov mimo párenia nie je sprevádzané prejavmi agresie.

Funkcie správania

Borovicová kuna je viac ako jej príbuzní obyvateľom stromov: žije nielen vo svojich dutinách, ale tiež loví a pohybuje sa pozdĺž vetiev.

Špeciálna štruktúra tela pomáha zvieraťu vyliezť na strmé kmene - jeho nohy sa vyvíjajú o 180 stupňov.

Našuchorený chvost vykonáva funkciu kormidla, a ak je to potrebné, aj padák, vďaka ktorému môže žltnutie skákať na zem z veľkej výšky bez negatívnych následkov.

Kvet borovice sa ľahko pohybuje z vetvy na vetvu aj na najvyššej úrovni stromov. Na jeden skok dokáže prekonať vzdialenosť až štyri metre. Na zemi sa zviera pohybuje tiež skokom. Marten môže plávať, ale robí to veľmi zriedka.

Tento šikovný, flexibilný a veľmi rýchly predátor, ktorý má dobrý čuch, zrak a sluch, loví hlavne v noci na svojom území a počas dňa spočíva v prístrešku.

Charakter lesných bábov je hravý a zvedavý. Počas vzájomného rozhovoru môžu zvieratá vrčať alebo vrieť a bábätká vydávajú zvuky, ktoré vyzerajú ako twitter.

V prírode žijú marťania priemerne tri až štyri roky, ale niektorým jednotlivcom sa podarí dosiahnuť vek jedenásť rokov. V zajatí žijú do veku 18 rokov.

Líšky, vlci, rysi a tiež veľké vtáky, ako sú jastrab, sova orla a zlatého orla, sú nebezpečné pre žltnutie. V tomto prípade ju nie vždy predátori zabíjajú pre jedlo. V niektorých prípadoch jednoducho eliminujú konkurenta, ktorý tvrdí, že je jedlo. Zviera utečie zo svojich nepriateľov útekom a ukrýva sa v stromoch.

Kôra borovíc je všemocným zvieraťom. Jej strava závisí od ročného obdobia, miesta a dostupnosti krmiva, ale hlavným miestom v ňom je potrava pre zvieratá.

Najbežnejšou korisťou zvieraťa sú veveričky. Kobyla sa ich snaží chytiť priamo v byte, ale ak sa to nepodarí, začne sa veľkolepé prenasledovanie, keď zvieratá skočia neuveriteľnou rýchlosťou zo stromu na strom.

Okrem toho „potravinový kôš“ borovicovej kôry zahŕňa malé hlodavce (hraboše, myši, zajace, piky, sony-polchki, raje), zajace, ježky, vtáky (lieskové, drevené, zelené korytnačky, kozy, ďateľ, čierne husí, strúhadlá), vtáčie vajcia, hmyz a ich larvy (húsenice, chrobáky, včely), žaby a ich ikry, hady, ryby, slimáky. Tieto vzácne zvieratá, ktoré žijú v mestských parkoch, chytia pižmové a vodné krysy. Kobyla zabíja svoje obete tým, že ich hryzie do hlavy. Zároveň využíva nielen vlastné jedlo, ale aj mrkvu. Ak je príliš veľa potravy, zviera ich skryje a zje ho neskôr.

V lete a na jeseň pripadá takmer tretina jedla žltých červov na rastlinné potraviny - sú to bobule (maliny, čučoriedky, čerešne, čerešne, brusnice, maliny, horský popol), orechy, ovocie (divoké hrušky a jablká), divoká ruža, včely medonosné atď. Zbiera ovocie priamo zo stromov. V tom istom období borovicová kuna ukladá jedlo na zimu a udržuje ho v dutinách.

Maríny majú veľmi radi čučoriedky a jeřabiny. V zime, v blízkosti horského popola v snehu, nájdete vždy stopy marien. Plody horského popola majú anthelmintické vlastnosti a lesné bábiky ich dobrovoľne jedia.

Ako vyzerá borovicová kuna, čo sa živí, prostredie a rozmnožovanie

Les je domovom mnohých rôznych zvierat. Predátori, cicavce, vtáky, plazy - nie úplný zoznam obyvateľov žijúcich v lese. Lesná krása, ktorá nosí vzácnu krásu pohánkovej medovej srsti, sa nazýva kuna. Nazýva sa tiež zheltushushkoy.

Toto zviera patrí do čeľade lasičiek a do rodu martens, svižných a pôvabných tvorov. Počas poľovníctva kuna ľahko lezie na stromy, prechádza veľké vzdialenosti a je schopná loviť na dlhú dobu.

Ako vyzerá kuna? Obyvateľ lesa patrí k dravcom, ktorých výška nepresahuje 50 cm. Krátka papuľa so širokým čelom, hlava je korunovaná veľkými ušami, so zaobleným vrchom. Nos je čierny a oči sú v noci červenkasté.

Telo je podlhovasté, ohybné a štíhle. Končatiny sú malé a krátke, končatiny končatín majú pazúry. V zime je podrážka zvieraťa zarastená vlnou, ktorá zvieraťu neumožňuje spadnúť. S takou postavou kuna ľahko prekonáva prekážky vo forme vetiev, reaguje bleskovou rýchlosťou na vzhľad koristi. Toto zviera nepodlieha obezite, pretože je neustále v pohybe.

Za krk zvieraťa sa považuje svetlé miesto v krku, Borovicová kuna je považovaná za hodnotné kožušinové zviera, jej kožušina je vysoko cenená pri výrobe a prispôsobovaní kožuchov a iných kožušinových výrobkov, a preto je kôra chránená zákonom.

Lesné porasty vážia relatívne málo - dospelý nepresahuje 2 kg. Samice dosahujú 1,5 kg, samce sú ťažšie a vyššie. Napriek malej výške a hmotnosti má toto zviera silnú čeľusť s ostrými zubami. Borovicová kuna je schopná nahlodávať rúrkové kosti svojej obete.

habitat

Jednotlivec tohto plemena obývajú hlavne ihličnaté bukové lesy, V oblastiach Polesie je v zmiešaných lesoch najbežnejšie zviera. Kôra borovice je schopná prežiť aj vo vysokohorských oblastiach, ktorých výška je asi 1800 metrov nad morom.

Obľúbené bydlisko predstaviteľov tohto druhu je považované za lesy, nedotknuté človekom. Vetrovka a priehlbiny v starých stromoch pomáhajú borovicovej sa schovať pred nebezpečenstvom, nájsť teplé miesto na zimovanie a len na odpočinok.

Zvieratá nežijú na jednom mieste, Držia sa kočovného spôsobu života, aby si počas dňa odpočinuli, zviera nájde vhodnú dutinu vyššie a spí až do tmy. Zvieratá lovia väčšinou v nociPopoludní je takmer nemožné stretnúť sa.

Zástupcovia tohto druhu žijú sami, Každému jednotlivcovi je tajne pridelená určitá oblasť územia, ktorú zvieratá opatrne označia. Územie žien je o niečo menšie ako územie mužov, niekedy hranice môžu prekročiť.

Vo voľnej prírode má tento druh dravca veľa nepriateľov. Spravidla sa pripisujú:

Existuje odpoveď na otázku „Čo jesť kuna?“. Ako už bolo uvedené, zástupcami tohto plemena sú dravci. Strava zástupcu tohto druhu zahŕňa malé teplokrvné zvieratá a hmyz, ako napríklad:

  • zajace,
  • proteíny,
  • hlodavce
  • piskory,
  • chrobáky,
  • nejaký druh hada (had),
  • žaba,
  • tetrov čierny
  • tetrov,

Dôležitým miestom v strave očarujúceho dravca je bielkovinové jedlo. Hmyz je prírodný zdroj bielkovín., Vážky, všetky druhy chrobákov dopĺňajú stravu dravcov.

V chladnom období, keď je ťažké jesť každý deň, sa borovicová kuna môže dostať čo najbližšie k obydlu človeka. Obete dravých zvierat sú v tomto prípade kurčatá a holuby.

Ako vyzerá kuna: virtuózny predátor lesa

pohľad: Marten - Martes (lat.

)
family: Cunha
poradie: mäsožravý
trieda: cicavce
typ: akord
podtyp: stavovce
rozmery:dĺžka tela - 33-56 cm, chvost - 17-28 cm, výška v kohútiku - hmotnosť 15 cm - 0,5-2,4 kg

životnosť: do 20 rokov v zajatí

Obyvateľ lesa, kôra, uprednostňuje hornú vrstvu starodávnych jedľových stromov a borovíc. Číry a nezvyčajne múdry, rýchlo lezie na stromy, robí závratné skoky a chytí korisť za behu

Obyvateľ lesa, kôra, uprednostňuje hornú vrstvu starodávnych jedľových stromov a borovíc. Okamžitá a nezvyčajne múdra, rýchlo lezie na stromy, robí závratné skoky a chytí korisť za chodu. Pod krehkým telom bije srdce nemilosrdného a krvilačného lovca. Pozrime sa, ako vyzerá kuna, fotografiu, čo sa živí a kde býva.

Marten si vyberá zrelé lesy s dostatočným počtom dutých stromov a hojným množstvom stromov. Je to také prostredie, v ktorom sa malý predátor cíti pohodlne, usporiada dom do dutín, zriedka zostupuje na zem a pohybuje sa pozdĺž vetiev a kmeňov stromov.

vlastnosť

Veľká kuna, ktorá má ostrý sluch, čuch a zrak, je nočná. Nezostáva dlho na jednom mieste a nie je priviazaná k jednému doupěti. Zviera ľahko nájde úkryt v dutinách veveričky a v hniezdach vtákov potom, čo ich zničilo. Flexibilné telo umožňuje zvieraťu vtlačiť sa do úzkych trhlín medzi kameňmi a usporiadať tam denný odpočinok.

Marten má rád osamelý životný štýl. Páry sú vytvorené iba pre potomkov. Úžasný lovec, zviera, ktoré hľadá jedlo, plní ďalšiu dôležitú úlohu a reguluje počet malých hlodavcov na svojom území.

Je prekvapujúce, že v jeden deň lovu môže zviera prekonať vzdialenosť 20 km. Zvinutie zložitých slučiek na svojom území hľadá zviera, až kým nie je plné.

Po konzumácii leží kuna na strome alebo v dutine najbližšej k miestu poľovania.

V starovekom Rusku bola kunijská kožušina vysoko cenená a slúžila ako menová jednotka. Zväzky fúzy zaplatili za tovar a služby, od nich meno a mena

Hlavné vlastnosti

Bez toho, že by ste sa sťažovali na pešiu turistiku po zemi, najčastejšie zviera fotografuje zviera na vetvách alebo v dutinách stromov. Počas celého života sa kuna pohybuje v skokoch a zanecháva párové stopy v snehu a na zemi.

Не меняя кардинально участка проживания, зверек может иметь на территории несколько укрытий для сна и выведения детенышей. Не покидает маленький хищник свой участок и тогда, когда становится плохо с пищей.

V poľovačke uprednostňuje nočný čas, navštevuje hniezda vtákov, veveričky a strážcov malých hlodavcov, hniezdiacich na vetve stromu. Malá, ale prekvapujúco odvážna a silná, sa kuna dokáže vyrovnať s zajacím a prevrátiť krk holohlavého.

Často sa vyskytujú prípady navštevovania martens v kuracích kôpkach. Keďže zviera nedokáže uniesť všetku korisť, môže uškrtiť všetky kurčatá, za ktoré si zaslúžil spravodlivý hnev ľudí. Je však chybou myslieť si, že táto chamtivosť vládne zvieratám. Všetko je omnoho jednoduchšie: vtáky vystrašené inváziou predátora začnú náhodne vrhať okolo seba a zahrejú dravý inštinkt zvieraťa, takže „ukľudní“ tak seba, aj seba.

Často sa vyskytujú prípady navštevovania martens v kuracích kôpkach. Keďže zviera nedokáže uniesť všetku korisť, môže uškrtiť všetky kurčatá, za ktoré si zaslúžil spravodlivý hnev ľudí.

Strava zvieraťa je rozmanitá a neobmedzuje sa iba na mäsové jedlá. Bez toho, aby sa na sekundu stratili svoje lovecké zručnosti, kosť šťastne zje vajíčka vtákov, larvy hmyzu, lesné plody, ryby, žaby.

Zaujímavé! Marten rád navštevuje včelí úly, teší sa z nich med a larvy. Neprejde okolo tukovej húsenice.

Toto všežravé zviera pomáha v rokoch, nie je bohaté na malú zver. Okrem toho kobyla dobrovoľne vyrába zásoby na zimu a kladivo prehlbuje rastlinnými výrobkami.

Strava zvieraťa je rozmanitá a neobmedzuje sa iba na mäsové jedlá. Bez toho, aby sa na sekundu stratili svoje lovecké zručnosti, kosť šťastne zje vajcia vtákov, larvy hmyzu, lesné plody, ryby, žaby

Chov, rybolov, komerčná hodnota

Pokiaľ ide o ťažbu kožušiny, z čeľade lasice nie sú zaujímavé len niektoré druhy. Väčšina, počínajúc kráľom sobolí kožušiny, sa považuje za hodnotné kožušinové zvieratá. Nádherné kabáty zdobia šatník moderných módy a sú lacné. Praktické a krásne kožušinové boby vydržia ponožky sedem sezón a oprávnene zaujímajú jednu z vedúcich pozícií v zoznamoch popularity.

Zaujímavé! Štruktúra materskej kožušiny je dobre vetraná, bez zadržiavania častíc prachu, čo zvyšuje jej hypoalergénne vlastnosti.

Ročný poľovnícky lov je prísne obmedzený kvôli obmedzenému počtu zvierat v jeho biotopoch. Na kožušinových aukciách je koža pre kusy obmedzená na 500 kusov.

V spôsoboch lovu zvieraťa je najlepšie loviť so psom. Pasce a slučky, do ktorých zviera padá, neposkytujú kvalitné suroviny.

V čase, keď poľovník priradí pasce na kontrolu, kožušina má čas pokaziť malých hlodavcov a iných predátorov.

Pokusy o kúpu kobyly na údržbu domu často zlyhávajú. Je ťažké nájsť šteniatka, ktoré dostali v zajatí, a tie, ktoré prinesú z lesa, buď uhynú, alebo vyžadujú špeciálne podmienky pre normálny vývoj.

S cieľom zabezpečiť priemyselné potreby sa vykonáva aktívny chov ošípaných na kožušinových farmách. Pokusy o kúpu kobyly na údržbu domu často zlyhávajú.

Je ťažké nájsť šteňatá získané v zajatí a tie, ktoré prinesú z lesa, buď uhynú, alebo vyžadujú špeciálne podmienky pre normálny vývoj.

Kuna nie je chovaná v malej klietke, je potrebné vybudovať veľkú voliéru vybavenú stromami, skrytými prielezmi a ďalšími vlastnosťami života zvierat zdarma.

V prírode zvieratá zriedka žijú 5 - 6 rokov, ale v zajatí, s náležitou starostlivosťou, úspešne starnú, žijú 18 - 20 rokov.

Galéria: kuna (25 fotografií)

Charakter a návyky

Kuna žije nielen v dutinách, ale trávi väčšinu času v stromoch. Nohy zvieraťa sú otočené o 180 stupňov, čo vám umožňuje vyliezť aj po strmých kmeňoch. Pri skoku dokáže toto šikovné zviera prekonať vzdialenosť až 4 metre, čo mu vôbec neumožňuje zostúpiť na zem. Na zemi zheltodushka pohybuje skokom, takže malé párové stopy. Tento predátor dokáže dobre plávať, aj keď to robí neochotne.

Kobyla je veľmi obratný a rýchla, takže veľká vzdialenosť sa dá prekonať bez väčších ťažkostí. Zrak, čuch a sluch sú takmer dokonalé, vďaka čomu je žlté srdce bezkonkurenčným poľovníkom. Povaha zvídavého zvieraťa: neprejde, ak uvidí niečo zaujímavé. Zvieratá medzi sebou komunikujú pomocou vrčania a vrčania. Cub kuna vydáva zvuky pripomínajúce twitterové zvuky.

prírodné nepriatelia - vlk, líška, rys, ako aj veľké dravé vtáky (výr skalný, orol skalný, jastrab). Je charakteristické, že nie všetci zabíjajú kobylu ako jedlo - vo väčšine prípadov je to vylúčenie konkurenta, ktorý tvrdí, že je súčasťou koristi.

Yellowfish je všežravé zviera. Jej strava závisí od miesta a ročného obdobia. Základom je však zviera jedlo:

  • malé hlodavce,
  • ježkovia,
  • zajace,
  • vtáky a ich vajcia,
  • červy a hmyz,
  • žaby a ich hra
  • hady,
  • slimáky,
  • ryby.

Najčastejšou korisťou sú veveričky. Ak je veverička chytená mimo stráž v jej dutine, môže ju žltá srsť dlho prenasledovať. Charakterizujúc, že ​​kuna zabíja obeť jediným uhryznutím do zadnej časti hlavy a zlomí krčné stavce.

Leto a jeseň sa používajú na doplňovanie zásob. vitamínov, Jedlo konzumuje orechy, bobule, ovocie - všetko, čo nájdete v lese. Niektorí z nich sa čistia na budúce použitie, uložené v ich dutinách. Jej najobľúbenejšie dobroty sú veslice a čučoriedky. Neprejde úľom divých včiel a nebude ignorovať príležitosť ochutnať med a larvy. Všemocný pomáha žltým rybám prežiť v zlých malých herných rokoch.

Rozmnožovanie a dlhovekosť

Mačka mláďa dosahuje pohlavnú zrelosť vo veku 14 mesiacov bez ohľadu na pohlavie. Obdobie manželstva je na jar av lete. Jeden muž oplodní niekoľko samíc. V dôsledku oneskorenej implantácie embrya trvá gravidita až 12 mesiacov, po ktorých sa objavia 3-4 deti. Ich veľkosť nie je väčšia ako 10 cm. Po oplodnení sa semeno jednoducho uchová až do priaznivejších období, to znamená, na budúcu jar. Šteniatka sa rodia slepé a vidia svetlo za mesiac.

Krátko pred pôrodom si žena nájde trvalý domov a usadí tam na dlhú dobu. V prípade nebezpečenstva môže šteniatka premiestniť na iné miesto a dokonca jesť. Počas lovu matka opúšťa potomstvo. Začne ho odstavovať z materského mlieka v treťom mesiaci života. Vo veku štyroch mesiacov už zviera dokáže nezávisle nájsť potravu, žije však s matkou až do jesene. Potom sa mláďa rozpadne - každý jednotlivec odíde na svoje vlastné územie. Narodením sa na jar do konca jesene sa predátor stane nezávislým a po prežití zimy začne budúci rok na jar hľadať pár. V zime sa môže vyskytnúť nepravá koľaj, keď sa muži správajú agresívne a sledujú ženy, ale nedochádza k páreniu.

V prírodných podmienkach maximálna dĺžka života zriedka presahuje 10 rokov: starnutie organizmu neumožňuje prežiť v konkurenčnom boji o jedlo a brániť sa pred nepriateľmi. V zajatí s dobrou starostlivosťou môže žiť 15 rokov.