Ostatné zvieratá

Vták lesný

Woodcock - vták, ktorý je jasným predstaviteľom rodiny ostreľovačov. Unikátnou črtou tohto pernatého stvorenia je skutočnosť, že je prevažne nočný. V priebehu 20. storočia sa tieto jedinečné vtáky aktívne lovili, čo ich priviedlo na pokraj vyhynutia. Rozšírenie pušiek a zlepšenie pascí a pasienkov v kombinácii s drenážou močiarov a ťažbou lesných pásov, ktoré sú prirodzenými biotopmi drevokazov, spôsobili, že sa ich populácia zmenšila do kritického bodu.

Woodcock - vták, jasný zástupca rodiny ostreľovačov

V súčasnosti je tento druh nad strážou a lov je zakázaný na miestach preletu stád na jar. Okrem toho existuje aktívny boj proti pytliactvu. Vďaka ochranným opatreniam sa v súčasnosti počet lesných drevín výrazne zvýšil. Mimo krajín SNŠ, v ktorých sú bahenné lesy uvedené v červených knihách, pokračuje poľovníctvo, čo významne ovplyvňuje ich schopnosť obnoviť svoju populáciu.

Vzhľad sluky lesnej

Lesný piesok je pomerne veľký vták. Veľkosť dospelého jedinca sa pohybuje od 210 do 460 g. Rozpätie krídla je asi 60 cm. Táto časť pernatého tela je zvlášť zaujímavá. Drevené krídla sú pomerne krátke, ale široké. Po dlhú dobu sa tieto vtáky lovili kvôli tomu, že majú 2 pernaté perie, ktoré je ideálne na maľovanie, pretože s ich pomocou môžete získať veľmi tenké číre ťahy. Dĺžka tela sluky lesnej je od 36 do 38 cm.

Vtáky zúfalstvo dostatočne jasné, odumreté. Horná časť tela, vrátane krídel a chrbta, je zafarbená. Kombinácia bielych, čiernych a červených škvŕn robí vtáčiu výbavu veľmi farebnou, ale zároveň dokonale maskuje slučku lesného na lesnom dne a na močiaroch, kde sa chce usadiť. Spodné svetlejšie farby. Perie je tu obvykle bledo smotanovej a žlto-šedej farby s malými čiernymi priečnymi pruhmi. Týmto sa vták ľahšie zapája do okolitej krajiny.

Hlavným nástrojom pre jedlá drevorek je zobák. Môže vtáka dosiahnuť dĺžku 7-9 cm. Oči lesného piesočníka sú vysoko postavené a mierne posunuté dozadu. Sú dosť veľké. Niektorí vedci sa domnievajú, že kruhový výhľad na pieskovec lesný je až 360 °. Hlava vtáka je dosť veľká. Pri zvažovaní peria na jeho hornej časti sa nachádzajú 2 tmavé pruhy a 1 svetlo. Neexistuje žiadny rozdiel vo farbe peria u pohlaví. Malé krídla však zvyčajne majú odlišné vzory.

Galéria: vták lesný (25 fotografií)

Hlavná oblasť distribúcie vtáka

Lichotivé pieskovisko žije takmer všade v lesoch a lesostepných pásoch Eurázie. Zmiešané lesy s dobre navlhčenou pôdou, v ktorej je husté mŕtve drevo a podrast bohatý na bobule, lieskové oriešky a iné nízko rastúce vegetácie, sa považujú za optimálne pre miesta hniezdenia týchto vtákov. U lesných drevín sa uprednostňujú miesta v blízkosti močiarov alebo malých rybníkov, ktoré sa vyznačujú dostatočným stupňom zakalenia.

V súčasnosti je tento druh nad strážou a lov je zakázaný na jarných miestach kŕdľov

Lesný vták sa snaží vyhnúť. V súčasnosti je známe, že lesné hniezdiská hniezdia v samostatných zónach siahajúcich od pohoria Pyreneje po tichomorské pobrežie na východe kontinentu. Severné dávky hniezdnych miest pre lesné bahňatá sa vyskytujú vo Fínsku, Škandinávii, na ostrovoch Solovki, Ural. Veľká populácia týchto vtákov hniezdi pozdĺž brehov Ob a Yenisei, v kotlinách Kolyma a Lena.

Južná hranica oblasti rozmnožovania vtákov leží na Pyrenejach, na Balkáne, na južných svahoch Álp, na Karpatoch. Okrem toho lesné dreviny aktívne hniezdia v centrálnych oblastiach Ukrajiny, v oblasti Volhy a na Sibíri. Malé populácie lesných štiav ročne liahnu jednodňovú hydinu na ošetrovanie západnej Sibíri, Primorye, Mongolska a severnej Číny. Okrem toho sa ich chovná oblasť rozširuje na japonské, britské a Azory. V súčasnosti je známe, že väčšina lesných drevín sú filopatríny, to znamená, že sa vracajú na hniezdenie v tých oblastiach, kde sa sami narodili. Tak sa tu narodil čert lesný žijúci na severe a pravdepodobne sa tam narodilo potomstvo potomstva.

Tieto vtáky uskutočňujú veľmi dlhé migrácie. Zima sa zvyčajne konajú v Indii, Afganistane, Iráne, severnej Afrike, západnej a južnej Európe, v niektorých oblastiach Kaukazu a na Kryme.

Forest snipe lifestyle

Woodcock sa líši zvýšeným utajením. Vďaka farbe peria môže vták počas dňa sedieť na vyblednutom liste a úplne sa s ním zlúčiť. Môžete chodiť len pár krokov od lesného piesočníka a nevšimnite si to. Avšak nielen maskovacie sfarbenie robí vtáka nenápadným, ale aj jeho túžba byť čo najtichší. Keď sa dravec priblíži alebo potenciálne nebezpečnej bytosti, drevný piesok zamrzne. Aj keď v okolí nie sú žiadni prírodní nepriatelia, drevorubači zvyčajne nevykrikujú, aby nevyradili svoju polohu. Aj keď tento vták vyzerá miniatúrne, je veľmi nenápadný.

Lichotivý pieskovec žije takmer všade v lese a lesoprostorových pásoch Eurázie

Jej strava zahŕňa:

  • dážďovky,
  • stonožky,
  • škvoři,
  • chrobáky všetkého druhu
  • pavúky,
  • pily, larvy,
  • vodný hmyz,
  • semená obilnín,
  • bobule,
  • mladé bylinky.

Ich dlhý zobák pomáha týmto vtákom nájsť jedlo v mokradiach. Dievča lesná ponára svoj nástroj na extrahovanie potravín do bahna alebo bahna pozdĺž brehov nádrží. Pomocou zobáka drevorubec rýchlo nájde úkryt. Okrem toho môže vták prevrátiť vlhké listy, ktoré sú skryté pod dážďovkami. Lesné dreviny zvyčajne lietajú na hniezdne stránky začiatkom marca a niekedy aj vo februári. Vtáky migrujú samy, ale môžu sa túlať do malých kŕdľov. Veľké kolónie na dlhé lety nevytvárajú tieto vtáky. Woodcocks majú tendenciu doraziť na svoje miesto hniezda včas.

Správanie vtákov počas obdobia rozmnožovania

Párenie v bahňatkách začína koncom marca alebo začiatkom apríla, keď sa v lesoch vytvárajú veľké otvorené plochy zbavené snehu. V tejto dobe, pri príchode na miesto rozmnožovania samce hovoria. Až v tomto období sa vtáky vyznačujú zvýšenou hlasitosťou. Muž sa zvyčajne zapája do aktívneho hľadania partnera pri západe slnka. Môže dlho krúžiť cez vrcholky stromov a vydávať prenikavé zvuky. Keď je vo vzduchu, pomaly letí a smeje sa, zobá zobák, aby si všimol ženu na zemi. Ak sa počas obdobia rozmnožovania stretne vo vzduchu niekoľko samcov, medzi nimi sa môže začať letecká bitka. Súperi sa snažia zo všetkých síl od seba odohnať svoje územie.

Vtáky počas takýchto drakov môžu vykonávať skutočne vzrušujúce zákruty a prenasledovať sa. V takýchto sporoch muži zistia, ktorý z nich je vhodnejší na rozmnožovanie. Woodcocks môžu dlho krúžiť okolo tohto zvláštneho tokovischem. Žena zaberá vhodné miesto na zemi a keď sa partner priblíži, začne naňho volať reakčným volaním. Keď samec nájde potenciálneho partnera, zostúpi k nej, rozprestrie perie a zaujme bizarné pózy, vrátane zdvihnutia chvosta a krídel. Počas párenia tancujú vtáky hlasné zvuky.

Vytvorený pár môže opakovane meniť svoju polohu, letiac z miesta na miesto. Nasleduje párovanie. Iba pre toto krátke obdobie tvoria sluky dvojice. Samec začne hľadať novú samicu. Môže sa páriť 3-5 krát za sezónu. Samica okamžite začne pripravovať hniezda na zemi. Spravidla pred kladením vajíčok vykopáva medzi machom malú dieru, ktorú zakryje mäkkou trávou. Keď je hniezdo pripravené, samica v ňom položí 4 vajcia, ktoré sú natreté hrdzavo hnedou farbou. Ihneď potom začne proces inkubácie. Samica neopúšťa spojku 17 až 18 dní. V tomto okamihu neopúšťa hniezdo, takže sa často stáva korisťou predátorov. Aj keď sa nebezpečenstvo blíži, zamrzne a snaží sa nezradiť svoju prítomnosť.

Po vyliahnutí sa kurčatá zakryjú teplom žlto-červeného svetla. Od zobáka k chvostu je čierny pruh. Takéto maskovanie robí kurčatá menej viditeľnými predátormi. Od prvých dní života žena učí svojho potomka, aby nezávisle hľadal jedlo. Vedie ich na ťažko zarastené miesta. V daždi skrýva svoje mláďatá pod krídlami. Ak na území nie je dostatok jedla, môže žena urobiť krátke lety, aby našla jedlo na boku, ktoré môže vziať k mladým. V prípade neprítomnosti matky sa kurčatá schovávajú a nehybne sedí medzi koreňmi stromov.

Mladiství sa vyvíjajú rýchlo a môžu cestovať so ženou na veľké vzdialenosti. Keď sa žena stretne s dravcom, starostlivo ho odstráni z kurčiat a predstiera, že je zranený. Vo veku asi troch týždňov mladí vstávajú na krídle. Kurčatá sa začínajú od matky sťahovať, pretože môžu nezávisle nájsť vlastné jedlo a schovať sa pred dravcami.

Mladiství a dospelé lesy ostávajú vo svojich hniezdnych oblastiach až do prvého mrazu. Vtáky sa snažia robiť pešie prechody, aby ušetrili energiu. Počas tohto obdobia sa v brodivých lesoch hromadí veľká tuková vrstva, ktorá im umožní ľahšie prežiť migračný proces. Biotopy lesných drevín sú teraz chránené, ale počas dlhých migrácií sú tieto vtáky často obeťami poľovníkov. Obzvlášť silná streľba žien sa odráža v populácii brodivých lesov.

Opis sluky lesnej

Ľudia z lesa menom kráľovský vták, To všetko vďaka výnimočnej čistote tohto zvieraťa. Okrem toho sa perie týchto vtákov často používalo pri maľovaní ako kefy, jeho tenké perie bolo ideálne na kreslenie najmenších detailov. Používa ho taký nástroj ako obyčajní umelci a maliari ikon. Dokonca aj v súčasnosti sa používajú pri maľovaní drahých kolekcií šnupavých tabúľ a ďalších luxusných výrobkov.

Charakter a spôsob života

Woodcock je osamelé zviera. Nevytvárajú veľké ani malé skupiny, s výnimkou letu do horúcich krajín. Sú prevažne nočné. Veselý vták sluka odpočíva a získava silu. Tiché zvieratá môžu svojou povahou zvuky ľudskému uchu počuť iba počas párenia.

Tieto vtáky, najmä ich euroázijskí príbuzní, si vybrali miesto pre život v oblastiach s hustou vegetáciou. Suchá vegetácia a iné divočiny sú dodatočným prostriedkom ochrany pred dravcami a inými detonátormi. Stručne povedané, nemožno ich nájsť na „plešatých“ svahoch. Mokré, zmiešané alebo listnaté lesy s nízkou vegetáciou - ideálne miesto pre sluku lesnú. Priťahujú ich aj bažinaté pobrežia, ako aj ďalšie oblasti v blízkosti vodných útvarov. S týmto usporiadaním je oveľa jednoduchšie kŕmiť sami.

Stanovište, biotopy

Vtáčik lesný vyberie stepné pásmo a lesné stepi euroázijského kontinentu ako miesto na hniezdenie a hniezdenie., Jednoducho povedané, jeho hniezda sú bežným javom v celom bývalom ZSSR. Výnimkou boli iba Kamčatka a niekoľko oblastí Sachalin.

Medzi drevorubačmi sú migranti a sedaví predstavitelia. Závislosť od migrácie vtáka závisí od klimatických a poveternostných podmienok oblasti. Obyvatelia Kaukazu, Krymu, ostrovov Atlantického oceánu, ako aj morské pobrežia západnej Európy, radšej zostanú v zime. Zvyšok druhu sa vyhodí z biotopu na začiatku prvého chladného počasia. Sledovanie migrácie sluky lesnej je možné od októbra do novembra. Konkrétnejšie údaje sa líšia v závislosti od každej klimatickej zóny.

Woodcocks si ako zimné útočisko vyberú teplé krajiny ako India, Irán, Cejlon alebo Afganistan. Niektoré vtáky hniezdia v Indočíne alebo v severnej Afrike. Lety uskutočňujú veľké skupiny vtákov aj malé. Migrujú a sú v stáde, dokonca aj sami. Vo väčšine prípadov sa sťahovavé dreviny vracajú do svojej rodnej krajiny.

To je zaujímavé! Odchod sa vykonáva večer alebo skoro ráno. Lietajú celú noc, samozrejme, ak to poveternostné podmienky umožňujú. Happy stádo odpočíva.

Bohužiaľ, lesné štiepky najčastejšie umierajú v čase letu. A napodiv, z ľudských rúk. Poľovnícky lov je fascinujúce a prestížne, a čo je najdôležitejšie, povolanie hazardných hier. Vtáky predstierajú, že počas letu vo vzduchu sú hlasy, po ktorých je pre poľovníkov ľahšie zamerať sa. Tiež na rybolov použite špeciálne návnady.

Návnada je hlasové zariadenie, ktoré napodobňuje hlas zvieraťa, v tomto prípade sluku lesnú. Lovci ich kupujú v špecializovaných predajniach alebo si vyrábajú vlastné. V remesle sa používajú mosadzné, mechanické a pokročilé elektronické návnady. Ako to funguje? Samec, ktorý na oblohe počul hlas „ženskej lákania z pobrežia“, okamžite zostúpil na svoje volanie, kde sa stretol so svojím mazaným priaznivcom.

Lesy sú strážené štátnymi orgánmi. V niektorých krajinách je lov zakázaný. V iných je dovolené loviť v určitom čase alebo zabíjať iba samcov. Účinné opatrenia na boj proti pytliactvu neumožňujú týmto vtákom čeliť nebezpečenstvu vyhynutia.

Strava lesných plodov

Hlavnými zdrojmi energie pre sluku lesnú sú malé chyby a červy., V iných veciach nič nové. Ale spôsob lovu a jedinečný zobák zvieraťa je niečo, čo je obzvlášť zaujímavé vedieť.

Aké je tajomstvo dlhého zobáka sluky lesnej. Vďaka svojej veľkosti vták takmer voľne získava malú korisť, dokonca je hlboko zakorenený v kôre. Ale to nie je všetko. Na špičke takého zobáku, ako u ľudí, sú nervové zakončenie. Sú to oni, alebo skôr ich precitlivenosť, že keď sa usadili na zemi, určovali pohyb červov a iných „dobrot“ v ňom pomocou vibrácií, ktoré vytvárajú.

Mastné dážďovky v strave lesných drevín zaujímajú delikátne postavenie. Toto je ich obľúbená pochúťka. Počas hladného obdobia môžu byť tieto vtáky prerušené larvami hmyzu a semenami rastlín. Hlad ich tiež môže prinútiť loviť vodné jedlá - malé kôrovce, poter a žaby.

Rozmnožovanie a potomstvo

Ako už bolo spomenuté, vták lesný je svojou povahou samotár. Preto romantické celoživotné spojenie reči nemôže ísť. Tieto vtáky vytvárajú páry iba pri reprodukcii potomstva. Partner hľadá muža. Aby to urobil, vydáva špeciálne zvuky, letí nad terénom a čaká na odpoveď nejakej ženy.

Obyvateľstvo dočasného páru sa tiež usadí na zemi s listami, trávou a malými konármi. Samica leží v rodinnom hniezde od 3 do 4 vajíčok pokrytých charakteristickými miestami, z ktorých sa malé vtáky liahnu s pruhom na chrbte, ktorý sa časom zmení na vizitku drevorubáka - jej sfarbenie. Inkubačná doba dosahuje maximum 25 dní.

To je zaujímavé! Samica starostlivo sleduje výchovu potomstva. Sama vychováva svoje deti, pretože jej otec ju opúšťa okamžite po oplodnení. Samica je nútená osvojiť si jedlo a chrániť potomkov pred dravcami. Takéto vzdelávanie nie je zbytočné. Samice kurčiat si čoskoro dokážu sami obstarať jedlo a pohybovať sa.

Žena dáva deťom vôľu iba v úplnej bezpečnosti. Pri priblížení sa k potenciálnej hrozbe ich vezme do zobáku alebo labiek a odvedie ich na odľahlé miesto. Tri hodiny po narodení môžu bábätká dupať samy a po troch týždňoch opustiť hniezdo a hľadať pár a organizovať svoj vlastný domov.

Prírodní nepriatelia

Okrem hlavného nepriateľa sluky lesnej - muža, má aj veľa iných chorých., Dravé vtáky, aj keď sú omnoho väčšie, sa neboja pozorovania denného režimu budenia. Ide o to, že sluka lesná je aktívna iba v noci a počas dňa ma dokonca ani nezachytí.

Predátori, pre ktorých je charakteristická nočná aktivita, sú napríklad sovy alebo sovy - to sú najstrašnejší nepriatelia tohto zvieraťa. Predstavujú veľké nebezpečenstvo aj počas letu sluky lesa, pretože ju môžu ľahko chytiť. Nebezpečné sú aj suchozemské predátory. Napríklad kuna alebo hermelín. Líšky, jazvece a lasičky sú pre neho tiež nebezpečné. Samice sluky lesnej, ktoré sedia vo vajcovej klietke alebo s násadovými kurencami, sú obzvlášť zraniteľné voči štvornohým predátorom.

To je zaujímavé! Hedgehogs a ďalšie malé hlodavce sa môžu hodiť na odcudzených vajciach z snášky. Ale pre labky medveďov alebo vlkov je takáto pochúťka veľmi zriedkavo.

Pri priblížení sa dravca, sluky lesnej, aby sa pomýlil a zamenil, sa náhle odrazí od svojho miesta. Его огромные и пестро окрашенные крылья позволяют ненадолго дезориентировать противника, а мастерство и ловкость помогают вырисовывать вензеля в воздухе, совершая неимоверные пируэты. Нескольких выигранных секунд порой бывает достаточно, чтобы спасти свою жизнь, спрятавшись в ветвях дерева.

Stav populácie a druhov

Vták lesný nie je na pokraji vyhynutia, ale vo väčšine krajín je jeho lov zakázaný alebo obmedzený rôznymi rámami. Najväčším nebezpečenstvom pre sluku lesnú nie je priame vyhubenie ľuďmi, ale znečistenie životného prostredia a špecifických biotopov tohto vtáka.

Ako vyzerá sluka lesná

Drevník sa podobá holubovi svojou veľkosťou, dĺžkou tela 33 - 38 cm a hmotnosťou od 210 do 460 g. Rozpätie krídla dospelého vtáka dosahuje 55 - 65 cm. na dĺžku. Oči sú vysoko nasadené a posunuté k zadnej časti hlavy, čo zvyšuje viditeľnosť na všetkých 360 °.

Woodcock v lete.

Záštitná farba umožňuje vtákom spojiť sa s okolitou krajinou. Perie na hornej časti tela je natreté hrdzavo hnedou farbou s tmavými škvrnami, brucho je svetlejšie - béžové alebo žlto-šedé, s vodorovnými pruhmi čiernej farby. Od zobáka k očiam prechádza výrazný pruh hnedej farby, koruna je zdobená jedným svetlom a dvoma tmavými pruhmi.

Woodcock. Dvojica sluhov. Woodcock.

Na rozdiel od príbuzného Amámiho, ktorý má okolo očí biele perie, oči lesa obklopujú oblasti holej pokožky.

Rozsah lesa prechádza lesmi a lesnými stepami Eurázie. Západná časť pohoria začína v Pyrenejach a siaha až k východnej hranici - k pobrežiu Tichého oceánu. Na juhu hniezdia lesné porasty od južných svahov Álp a Karpát po Mongolsko, Čínu a Primorský kraj. Severná hranica prechádza cez Škandinávsky polostrov do povodí rieky Lena a Kolyma. Mimo pevniny tieto vtáky obývajú Kanárske ostrovy, Briti, Azory, Solovecké ostrovy, Japonsko a Madeiru.

Woodcock.

S výnimkou malého počtu obyvateľov atlantických ostrovov a obyvateľov západnej Európy opúšťajú drevené hniezdiská hniezdiská s výskytom chladného počasia a migrujú do teplých európskych krajín, severnej Afriky, Indočíny, Srí Lanky, Afganistanu, Krymu, Kaukazu a Turkménska.

Spôsob života

Woodcock je osamelý, väčšinou nočný vták a vedie tajný životný štýl v listnatých a zmiešaných lesoch s vlhkou pôdou bohatou na humus. Tieto vtáky sa nachádzajú v blízkosti nádrží v húštinách papradia, holly, pichľavej rokliny, v malinovom lese a čučoriedkach.

Woodcock.

Cez deň odpočívajú vtáky v lesoch a na okrajoch lesa av noci chodia hľadať jedlo a opatrne a nečakane prechádzajú trávou. Nie zriedkavé fotografie sluka lesnej s červom v zobáku jasne naznačujú preferencie tohto vtáka. S dlhým zobákom sluka lesná obratne vtiahne dážďovky zo zeme a citlivo zachytáva najmenšie vibrácie pôdy pod nohami.

Woodcock.

Na druhom mieste v strave sú hmyz a ich larvy a rastlinné potraviny (bobule, semená obilnín, mladé výhonky rastlín) majú druhoradý význam. Počas migrácie sa konzumujú článkonožce a mäkkýše.